Menu

Pigmentvlekken

Veel vrouwen storen zich aan lijntjes en rimpeltjes. En toch zijn het niet die lijntjes en rimpeltjes die onze huid ouder doen lijken, maar de pigmentatie op de huid. Storende vlekken maken je teint onregelmatig en hierdoor lijk je vaak ouder dan je werkelijk bent. De truc is om juist aandacht te besteden aan die pigmentvlekjes, die de boosdoeners zijn.

Pigmentvlekken.

Wat zijn dat en hoe ontstaan ze?

Pigment wordt aangemaakt door pigmentcellen of melanocyten, die in de onderste laag van de opperhuid zitten. Deze melanocyten maken pigmentkorrels die afgegeven worden aan de cellen in de opperhuid waardoor je huid haar specifieke huidskleur krijgt. Als gevolg van UV stralen gaan de melanocyten meer pigment produceren. Hierdoor zie je een sterker kleurtje ontstaan en wordt de huid bruin. Naarmate we ouder worden uit dit zich in vlekkerige pigmentophopingen in het gelaat, op het decolleté en op de handen.

Deze pigmentvlekken worden ook ‘lentigo solaris‘ genoemd en geven aan dat er zonneschade in de huid is opgetreden, met daarmee een verhoogd risico op huidkanker. Onder invloed van zonlicht zullen er met de jaren steeds meer pigmentvlekken ontstaan. Om het risico op huidkanker en het risico op nieuwe zonneschade te beperken is een goede zonnebescherming uiterst belangrijk. Daarom is een zonnebrandcrème de beste anti-aging crème die er is.

“We spreken van pigmentproblematiek als er te veel pigment (hyperpigmentatie) in de huid aanwezig is.”

Bij melasma is sprake van een overgevoelig pigmentsysteem. Omdat niet alle pigmentcellen even sterk reageren, ontstaat een vlekkerige, bruine verkleuring. Oorzaak is een combinatie van erfelijke factoren, overmatige blootstelling aan UV-stralen (zowel de natuurlijke zon als de zonnebank), maar de hormonale factoren spelen waarschijnlijk de belangrijkste rol. Melasma ontstaan dan ook geregeld tijdens de zwangerschap of door anticonceptie. Deze pigmentvlekken zijn over het algemeen moeilijk te behandelen.

Een andere vorm van hyperpigmentatie is post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)”.Nogal een ingewikkelde naam, maar simpel gezegd komt het erop neer dat deze vorm van pigmentatie ontstaat door ontsteking of beschadiging van de huid. Dat kan van alles zijn; eczeem, acne, krasjes, maar ook schaafwonden. Meestal is dit pigment oppervlakkig gelegen en gaat het vanzelf weg in 6 maanden tot een jaar.

Behandeling van hyperpigmentatie

Pigmentatieproblemen kunnen behandeld worden met peelings of laserbehandelingen, maar beter is het om tijdig de melanineproductie onder controle te houden. Door het mijden van zonlicht en een goede dagelijkse bescherming in combinatie met goede dermocosmetica is het mogelijk om de schade te beperken en het uitzicht van de huid te verbeteren.

Pigmentcellen zijn erg gevoelig en het is moeilijk om het pigment te bereiken. Hierdoor is er helaas geen behandeling of product die alle soorten pigmentvlekken in één keer vermindert. Naast de behandelmogelijkheden in het instituut, is het bij de pigmentatieproblematiek net zo belangrijk om thuis ook aan de slag te gaan. Sterker nog, sommige behandelingen kunnen alleen uitgevoerd worden indien de klant ook pigmentremmende producten gebruikt.

Bij de behandeling van pigmentvlekken moeten de pigmentcellen door deze ingrediënten tot rust gebracht worden. Daarom zal ik voor jullie de actieve ingrediënten van WHITELIGHT nog eens verduidelijken.

Vitamine C kan de (overmatige) productie van melanine door tyrosinase onderdrukken waardoor pigmentvlekken worden voorkomen. Het werkt tegelijkertijd anti-oxiderend en ontstekingsremmend.

Fytinezuur is een natuurlijk alpha hydroxyzuur (AHA). Het komt voornamelijk voor in noten, fruit, granen en zaden. De werking is vergelijkbaar met die van glycolzuur, maar is minder irriterend voor de huid. Het verwijdert overtollige dode huidschilfers (exfolieert) en hydrateert de huid. Daarnaast heeft fytinezuur een verlichtend effect op pigmentvlekken.

Niacinamide (vitamine PP of vitamine B3): onderdrukt de melanogenese. Het voordeel is dat er bij dit ingrediënt maar een hele kleine kans is op bijwerkingen en dat het een hydraterende en barrièreherstellende werking heeft.

In de PROWHITE B-SFEREN zitten krachtige ingrediënten die de melanineproductie in evenwicht houden en die chromatisch de zichtbaarheid van plaatselijk opgehoopt pigment egaler verdeelt in de opperhuid.

Andere ingrediënten die je ook nog kan inzetten zijn:

Azelaïnezuur (azelaic acid): kan ingezet worden als alternatief voor hydrochinon vanwege de vergelijkbare werking. En het geeft minder bijwerkingen dan hydrochinon. Hydrochinon onderdrukt het enzym tyrosinase, waardoor minder pigment wordt aangemaakt.

Retinol is een afgeleide van vitamine A-zuur. Het brengt overactieve pigmentcellen tot rust en zorgt voor een versnelde celvernieuwing. Qua werking is 1% retinol te vergelijken met de werking van 0,1% vitamine A-zuur.

Verschillende soorten (fruit)zuren: door de afschilferende werking kunnen deze zuren pigmentvlekken verminderen. Deze zuren zitten bijvoorbeeld ook in de chemische peelings van de resurface-producten.

En tranexaminezuur, dé anti-pigmentstof anno 2022! Tranexaminezuur vertraagt de melaninesynthese en legt de interactie tussen melanocyt en keratinocyt stil, waardoor er geen overdracht plaats vindt. Je vindt dit tranexaminezuur terug in de ultra glow super actives.

 

 

Similar Posts

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.