Menu

Bruin worden

Waarom worden wij bruin?

Wat worden we toch allemaal weer blij als de zon gaat schijnen.

Zonlicht geeft ons een flinke dosis positieve energie en verbetert ons humeur.
Zonlicht stimuleert de afgifte van hormonen in de hersenen. Blootstelling aan zonlicht verhoogt de afgifte van het hormoon serotonine in de hersenen. Van serotonine weten we dat het onze stemming verbetert en dat we ons kalm en gefocust gaan voelen.

Maar de zon heeft ook een keerzijde natuurlijk, de zon kan schade aanrichten aan de huid wanneer ze te lang (en onbeschermd) wordt blootgesteld aan het goudgele geluk.
Je huid wordt namelijk blootgesteld aan straling.

Straling brengt schade toe. Zichtbaar licht, infrarood licht en UVA-stralen zorgen ervoor dat je huid sneller uitdroogt en veroudert en UVB-stralen laten je huid rood worden en verbranden.

Het advies van dermatologen is 2 a 3 maal per dag smeren met een SPF 50.

Wat is pigment eigenlijk?

Goede vraag !

De epidermis is grotendeels opgebouwd uit huidcellen genaamd keratinocyten. Deze keratinocyten zijn verantwoordelijk voor de vernieuwing van onze huid. Dat proces duurt ongeveer 28 tot 30 dagen. Elke 4 weken heb je dus een totaal nieuwe huid.

Tussen de keratinocyten liggen pigmentcellen (melanocyten). Deze huidcellen bevatten pigmentkorrels (melanosomen) waarin pigment wordt aangemaakt en opgeslagen. Pigment in de huid wordt melanine genoemd. Ingedeeld in twee soorten: eumelanine (bruin/zwart) en feomelanine (geel/rood). Pigmentcellen (melanocyten) hebben vertakkingen waardoor melanosomen pigment naar de keratinocyten vervoeren en afgeven. (Volg je nog ?)

Het doel van melanine is werken als een filter die de huid beschermt tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Zonder de bescherming van pigment zou het DNA van de huidcellen huid sneller beschadigd raken, waardoor sneller huidkanker kan ontstaan.

Mensen met een lichte huidskleur hebben dus meer kans op beschadiging van het DNA dan mensen met een meer gepigmenteerde huidskleur.

Omdat een donkere huid meer pigment bevat, is iemand met een donker huidtype dus beter bestand tegen de schade van UV-stralen. Daarenboven is de hoornlaag van een donkere huid ook compacter dan die van een lichte huid. Hierdoor kan UV-straling minder snel doordringen tot de diepere huidlagen. Bij een donkere huidskleur heb je daardoor over het algemeen minder kans op verbranden of het ontwikkelen van huidkanker.

Het is dus waar dat de donkere huid van nature beter beschermd is tegen de zon. Maar ook mensen met een donkere huid kunnen niet zonder bescherming onbeperkt in de zon zonder schade aan hun huid. De schadelijke UV-stralen hebben ook op de donkere huid een negatief effect. Je beschermt een donkere huid net op dezelfde manier als een blanke huid. Een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of 50 is voor iedereen aan te raden. Niet alleen om de huid te beschermen tegen verbranden, maar vooral om ernstige huidproblemen als huidkanker te voorkomen.

Een goede zonnebrandcrème is dus voor iedereen heel belangrijk als onderdeel van de dagelijkse skin care routine.

Similar Posts

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.